Η Ενεργειακή Κοινότητα Νότιου Αιγαίου Αλληλενέργεια ιδρύθηκε στις αρχές του 2023 σύμφωνα με το Ν. 4513/2018 και τον Ν. 1667/1986. Μετατράπηκε σε Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας του Ν. 5037/2023 και είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού, τοπικού επιπέδου με στόχο την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στον Ενεργειακό Τομέα.

Αποτελείται από μέλη που κατοικούν στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και είναι ένας εξειδικευμένος «Ενεργειακός Συνεταιρισμός»: Μία ένωση προσώπων (φυσικών και νομικών), τα οποία αποφασίζουν ελεύθερα και αυτόνομα να συνεργαστούν προκειμένου να ικανοποιήσουν τις κοινωνικές τους ανάγκες και να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης τους, μέσω μιας συνιδιόκτητης και συλλογικά διοικούμενης συνεταιριστικής επιχείρησης με αποκλειστικό αντικείμενο την ενέργεια, εννοούμενης ως παραγωγή, κατανάλωση, εξοικονόμηση, μετατροπή κλπ. Η Ενεργειακή Κοινότητα λειτουργεί και διοικείται ως Συνεταιρισμός με βάση την αρχή: ένα πρόσωπο-μία ψήφος, (σε αντίθεση με τις εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν με βάση την αρχή: ένα ευρώ-μία ψήφος). Η λογική οργάνωσης και λειτουργίας είναι ο τοπικός χαρακτήρας, η συμμετοχή των μελών και η ομοσπονδιοποίηση-δικτύωση με άλλες ΕΚΟΙΝ δημιουργώντας Ενώσεις για την αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων.

Σκοπός της EKOIN είναι να συμβάλει στη συμμετοχική και κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση των νησιών του Νότιου Αιγαίου και εν γένει στον εκδημοκρατισμό του τομέα ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό η ενεργειακή κοινότητα θα υλοποιεί έργα καθαρών μορφών ενέργειας τα οποία θα έχουν θετικό οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Μεταξύ αυτών είναι έργα ενεργειακού συμψηφισμού, όπως αυτό που περιγράφεται
παρακάτω, τα οποία έχουν ως στόχο τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας των μελών
μέσω της παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Αρχικοί μας στόχοι μας είναι: 

  • Η εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση ενός Διασυνδεδεμένου Φωτοβολταϊκού Πάρκου ~100 kVA.
  • Η Υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ για το σταθμό παραγωγής και τον Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό για 25 έτη
  • Η πραγματοποίηση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) της εγκατάστασης παραγωγής με τις καταναλώσεις των μελών μας.

Η συνεταιριστική μερίδα αξίζει 500€. Κάθε μέλος με οικιακή παροχή 8kVA και μέση ετήσια κατανάλωση 3000kWh, θα πρέπει να αποκτήσει 5 τουλάχιστον μερίδες για να καλύπτει από την πρώτη ημέρα το 100% της οικιακής του κατανάλωσης. Οι μεγαλύτερες/επαγγελματικές παροχές θα πρέπει να αγοράσουν περισσότερες συνεταιριστικές μερίδες. Η συμμετοχή στην ΕΚΟΙΝ δεν γεννά ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις για τα μέλη της. Η νομική ευθύνη των μελών περιορίζεται στο ύψος της συμμετοχής τους στο συνεταιρισμό.

Σημαντικές παρατηρήσεις:

  • Ο ενεργειακός συμψηφισμός που πρόκειται να υλοποιήσει άμεσα η ΕΚΟΙΝ δεν θα φέρει άμεσα έσοδα στα μέλη του, ωστόσο μέσα από τον συμψηφισμό θα προκαλέσει μία σταθερή μείωση, μέχρι και μηδενισμό των τακτικών εξόδων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. 
  • Όλα τα μέλη της ΕΚΟΙΝ ως καταναλωτές πρέπει να έχουν σύμβαση προμήθειας με τον ίδιο προμηθευτή (ΔΕΗ), προκειμενου να εντάσσονται στον συμψηφισμό.
  • Τα μέλη της ΕΚΟΙΝ ως καταναλωτές πρέπει να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ για να μπορούν να συμψηφίζουν την παραγωγή με την κατανάλωση. Αν δεν είναι συνεπείς, απεντάσσονται από τον συμψηφισμό.
  • Η “εγχυθείσα” από την ΕΚΟΙΝ στο δίκτυο ενέργεια, επιμερίζεται από τη ΔΕΗ σε κάθε παροχή μέλους, με βάση τα δηλωμένα από την ΕΚΟΙΝ ποσοστά συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο.
  • Ο συμψηφισμός αφορά στην ενέργεια που καταναλώνουμε (κοστος προμήθειας συμπεριλαμβανομένων τυχόν εκτάκτων προσαυξήσεων όπως λ.χ. ρήτρες αναπροσαρμογής) και όχι στις υπόλοιπες χρεώσεις του λογαριασμού (π.χ. τέλη δικτύου, ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ κτλ) τις οποίες συνεχίζουμε να τις πληρώνουμε
  • Ενδεχόμενες οικονομικές υποχρεώσεις της ΕΚΟΙΝ (Επιμελητήριο, ΔΟΥ, λογιστής, ενοίκια κτλ), μέχρι να γίνει απόσβεση της πρώτης επένδυσης, αντιμετωπίζονται από κοινού από όλα τα μέλη με αναλογικές έκτακτες εισφορές.

Στην ενεργειακή κοινότητα μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη πολίτες, επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Τα μέλη είναι συν-επενδυτές, συν-ιδιοκτήτες και ωφελούμενοι των έργων, των δράσεων και των υπηρεσιών της ενεργειακής κοινότητας.

Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο μπορεί να έχει ζωή πάνω από 25 έτη. Με τα σημερινά δεδομένα η απόσβεση μπορεί να γίνει μέσα σε 5 έτη ή λιγότερο.

Το συνεταιριστικό κεφάλαιο που θα εισφέρουμε, αποπληρώνει-εξασφαλίζει την ενέργεια που θα καταναλώνουμε για τα επόμενα εικοσιπέντε χρόνια.